1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Casa mult visata

O locuinta primitoare si ospitaliera poate fi si una micuta, foarte cocheta, cu incaperi joase, care dau senzatia de intimitate, cu drapaje colorate si obiecte decorative exotice.


O casa batrâneasca renovata in stil occidental, mansardata pentru a beneficia de mai multe camere, poate deveni fara prea mult efort o locuinta primitoare. Impartirea interioara a casei poate fi pastrata intocmai si i se poate realiza o hidroizolatie a pardoselei de la parter, refacerea instalatiei electrice, sanitare si termice, iar pozitia casei scarii poate fi modificata pentru a beneficia de mai mult spatiu in holul de primire. De asemenea, pot fi refacute finisajele interioare si exterioare si pot fi alese obiecte sanitare si dotari noi pentru bai si bucatarie.


Desfasurata pe doua niveluri – parter si etaj mansardat – locuinta poate dispune de spatii de zi largi, care comunica direct, si de zone de odihna pentru fiecare membru al familiei. Accesul in interior se face prin intrarea principala, care poate da intr-un hol de primire, cu casa scarii, sau direct in living.


Interior intim


Pentru a crea un interior cât mai intim, plin de caldura, la parterul locuintei se pot amenaja atât spatiile de zi, cât si cele de odihna: un living mare, bucataria care poate comunica cu aceste zone, un birou, un dormitor, o baie de serviciu si holul de primire cu casa scarii. La etaj se poate amenaja doar zona de odihna pentru oaspeti: dormitoare cu doua bai si holul de distributie aferent. Pentru amenajarea interioara se poate „merge“ pe stilul clasic, deoarece, din cele spuse de designeri, acesta nu se demodeaza niciodata. Este indicat a se evita stilul sobru, cu mobilier greoi ,si se poate opta pentru elemente mai tineresti, materiale naturale si culori deschise, luminoase.


Livingul poate avea chiar o forma dreptunghiulara, ingust si lung cât una dintre laturile casei. Din acest motiv, spatiul poate fi impartit in doua zone: una de discutie si relaxare si alta destinata cinei. Cele doua zone pot „comunica“ liber si pot fi delimitate simbolic la nivelul tavanului de doua grinzi transversale, care au rolul de a marca fiecare spatiu, si de holul de distributie, perpendicular pe spatiul livingului, care imparte practic incaperea in doua. Daca inaltimea spatiilor din zona de zi nu este prea mare, decoratorii sugereaza alegerea unor piese de mobilier si a unor structuri foarte joase, evitând obiectele inalte, care ar fi disproportionat spatiul. Pentru zona de discutie, proprietarii unei astfel de locuinte pot alcatui un mic ansamblu cu influente usor orientale, compus dintr-o canapea de colt si fotolii din impletitura de zambila de apa, cu pernute imbracate in materiale textile, si o masuta joasa, masiva, cu rama din lemn, blat din sticla si grilaj din fier forjat lucrat manual. Deoarece finisajele pot fi realizate in culori neutre (pereti si tavane crem, parchet laminat bej deschis), iar mobilierul poate fi o combinatie de materiale si tonuri naturale, accentele de culoare, bine proportionate, pot fi date de elemente precum: pernute decorative cu motive orientale, corpuri de iluminat din sticla colorata, draperii oranj si tablouri asortate cu nuantele din incapere.


O masa masiva „imbraca“ locuinta


In dining, „gazdele“ isi pot amplasa o masa foarte mare, cu multe locuri, pentru a primi musafirii. Respectiva masa poate avea blatul dintr-o singura bucata de stejar masiv, iar baza acestuia poate fi imbracata intr-o impletitura de bambus. De jur-imprejurul mesei pot fi amplasate scaune grele, din fier forjat, alese pentru a se potrivi cu statura masiva a mesei. Pentru a inlesni servirea mesei dinspre bucatarie catre dining, in peretele despartitor dintre cele doua incaperi poate fi realizata o nisa. Golul creat poate fi prevazut cu un blat din lemn care induce ideea de bar si care poate avea totodata un rol decorativ, servind drept suport pentru vaze cu flori, obiecte decorative sau casnice. Bucataria poate fi foarte spatioasa, cu forma patrata, devenind nucleul casei, locul unde familia petrece cel mai mult timp impreuna. Mobilierul poate prelua forma si dimensiunea spatiului, poate fi gândit din punct de vedere functional astfel incât sa corespunda necesitatilor de depozitare, iar pozitionarea sa sa permita amenajarea unui loc de luat masa in zona centrala a incaperii. Din punct de vedere estetic, se poate realiza o bucatarie cu aspect curat, proaspat, drept pentru care se pot folosi culori deschise (nuante de crem) atât in ceea ce priveste finisajele – gresie, faianta, cât si mobilierul.


Scara interioara, piesa decorativa


Accesul la etaj se poate realiza pe o scara din beton placata cu gresie bej, imitatie de piatra, ce poate deveni o piesa decorativa a locuintei. Un accesoriu de lux poate deveni chiar balustrada din fier forjat, cu elemente din sticla colorata, completata de un frumos candelabru cu cristale colorate, ce poate trona deasupra scarii. La etaj, dormitorul matrimonial cu baie proprie poate iesi putin din tiparul amenajarii clasice, pentru a ne dezvalui un decor cu influente exotice, orientale: lampi din sticla colorata, grinzi din lemn, care fac parte din structura de rezistenta, dar care pot fi lasate la vedere in scop decorativ. Alta piesa de decor poate fi patul foarte jos – pe principiul de tatami – cu salteaua asezata direct pe pardoseala. Decorul poate fi completat cu pernute decorative si o cuvertura cu motive orientale.


Iluminatul incaperii poate fi zonal, pentru a da senzatia de intimitate si de lumina difuza.


Baia aferenta dormitorului matrimonial poate fi amenajata in stil clasic, cu un aspect sobru, cu decor pe nuante de bej si maro inchis. Dimensiunile baii pot permite amplasarea unei cazi tip jacuzzi cu doua locuri si delimitarea zonala a vasului de WC si a bideului, acestea putând fi mascate de un semiparavan placat cu faianta. Mobilierul din lemn masiv, oglinda ovala cu picior si lampadarul din fier forjat pot da o nota selecta amenajarii, la fel ca draperia din matase de culoare grena, un accesoriu mai putin obisnuit pentru o baie.


Material realizat in colaborare cu revista Casa si biroul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS